W’ARC – Internetes lexikontartalom tervezése, kialakítása

Mit szólna, ha felkerülne a Wikipédiára, mint önálló szócikk?

Örülne? Meglepődne? És mit szólna a családja, mit mondanának a barátai, kollégái?

A Kék Európa Stúdió csapata most segít abban, hogy szócikk lehessen a Wikipédián!

♦  ♦  ♦

A Wikipédia ma a világ első számú információs lexikonja. Egy nemzetközi összevetés ma már megbízhatóságban a Britannica Enciklopédiával egyenértékűnek mutatta. A Wikipédiában szócikként szerepelni rangot ad, és egyben hitelesít. Hitelesíti azt a személyt, aki munkájával, eredményeivel, kiemelkedő tehetségével kiérdemelte, hogy szerepeljen a világ legátfogóbb lexikonjában.

A Wikipédia egységes szerkesztési elveinek két alapkövetelménye a NEVEZETESSÉG és az elfogultságmentes HITELESSÉG. Éppen ezért – bár erre mód van – a Wikipédia kifejezetten nem ajánlja, hogy valaki önmagáról készítsen szócikket. Mindemellett rangosabb, hitelesebb – és az esetek nagy többségében szakszerűbb is, ha egy profi szócikkszerkesztő vállalkozás írja, illetve állítja össze az egyes szócikkeket.

A Kék Európa Stúdió elmúlt 25 éves tevékenysége garancia a minőségre és a hitelességre e téren is.

Vállaljuk szócikk elkészítését a Wikipédia internetes online lexikonba: összegyűjtjük, összeállítjuk az itt szereplést kiérdemlő személy adatait, életútjának és pályafutásának legfontosabb állomásait, eseményeit,majd folyamatos egyeztetés mellett a szöveget megszerkesztjük és formázzuk a Wikipédia webes felület követelményeinek és szabályainak megfelelően.

A tartalom a megrendelővel történő többszörös egyeztetés után kerül fel szócikként. A szöveges tartalom mellett lehetőség van saját jogtiszta fotók elhelyezésére is.

Fontos: szócikként kizárólag azon személyek jelenhetnek meg, akik megfelelnek a Wikipédia, a szabad enciklopédia szabályzatában meghatározottaknak (lásd nevezetesség elve).

A szerkesztés tartalmazza a megrendelő adatainak felvételét, a szócikk szerkesztését, a forma kialakítását, valamint a tartalom, a fotó, a hivatkozások és források feltöltését, valamint a nyomon követést a felhasználási szerződésben foglaltak szerint.

Tapasztalatainknak köszönhetően javaslatokat teszünk arra, hogy miként lehet egy lexikon szócikkben az emberi oldalt is kiemelni; például idézetek, műbírálatok, egy-egy különleges életrajzi pillanat,  érdekesség megjelenítésével.

Vezető szerkesztő: Donáczi Mónika (kekeuropa@gmail.com)

♦  ♦  ♦

Referencia Wikipédia szócikkek:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kolozsi_Ildikó

http://hu.wikipedia.org/wiki/Vermes_Éva

http://hu.wikipedia.org/wiki/Marczinka_Zoltán

https://hu.wikipedia.org/wiki/Balázsovits_Edit

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zelinka_Ildikó